چکاپ هایی که بعد از 60 سالگی باید انجام داد

چکاپ هایی که بعد از 60 سالگی باید انجام داد | بیمارستان سیدالشهداء یزد

با افزایش سن، نیاز شما به آزمایشات پزشکی منظم افزایش می یابد. بعد از 60 سالگی زمانی است که باید در مورد سلامتی خود فعال باشید و تغییرات بدن خود را کنترل کنید. آزمایش های غربالگری که باید انجام دهید به سلامت شما بستگی دارد. با پزشک خود در مورد آنچه دقیقاً نیاز دارید صحبت کنید، اما اکثر افراد سالم در دهه 60 زندگی آزمایشات زیر را انجام می دهند.

  • بررسی فشار خون

از هر سه بزرگسال یک نفر دارای فشار خون بالا است بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، 64 درصد از مردان و 69 درصد از زنان بین سنین 65 تا 74 سال دارای فشار خون بالا هستند. فشار خون بالا اغلب “قاتل خاموش” نامیده می شود زیرا علائم ممکن است تا زمانی که خیلی دیر نشده است ظاهر نشوند. بالا بودن  فشار خون خطر سکته مغزی یا حمله قلبی را افزایش می دهد. به همین دلیل ضروری است که فشار خون خود را حداقل یک بار در سال چک کنید.

  • بررسی چربی و کلسترول

سطوح سالم کلسترول و تری گلیسیرید خطر حمله قلبی یا سکته را کاهش می دهد. اگر نتایج آزمایش سطوح بالایی از هر کدام را نشان دهد، پزشک ممکن است رژیم غذایی مناسب، تغییر شیوه زندگی یا داروهایی را برای کاهش آنها توصیه کند. سطح بالای کلسترول توسط رژیم غذایی و دارو قابل درمان است. به همین دلیل اندازه گیری میزان کلسترول، کلسترول “خوب” HDL و کلسترول “بد” LDL،  مهم است که به طور منظم انجام شود.

  • غربالگری سرطان کولورکتال

پس از سن 50 سالگی، شما باید هر 10 سال این غربالگری را انجام دهید.  اگر پولیپی پیدا شد، یا اگر سابقه خانوادگی سرطان کولورکتال دارید، باید تحت نظر پزشک باشید و یان غربالگری با فاصله زمانی کوتاه تری انجام گیرد. برای بررسی وجود هر گونه توده در کانال مقعد می توان یک معاینه دیجیتال مقعدی انجام داد. سرطان کولورکتال اگر زود تشخیص داده شود قابل درمان است. با این حال، بسیاری از موارد تا زمانی که به مراحل پیشرفته نرسند، بروز نمی کند.

  • معاینه چشم

پیشنهاد می شود افراد از سن 40 سالگی به بعد غربالگری اولیه چشم را انجام دهند. پس از آن پزشک چشم شما تصمیم می گیرد که چه زمانی به پیگیری نیاز است. افزایش سن احتمال ابتلا به بیماری های چشمی مانند گلوکوم یا آب مروارید و مشکلات بینایی جدید یا بدتر شدن آن را افزایش می دهد.

  • معاینه پریودنتال (دندانپزشکی)

سلامت دهان و دندان با افزایش سن اهمیت بیشتری پیدا می کند. بیماری لثه می تواند نشانه مهمی در سلامت کلی شما باشد. دندان ها، لثه ها، دهان و گلو باید مرتباً توسط دندانپزشک معاینه شوند. زیرا بیماری های لثه خطر حمله قلبی را افزایش می دهد. همچنین مشکلات دندانی ممکن است منجر به از دست دادن دندان های طبیعی شود. دندانپزشک شما باید یک معاینه پریودنتال را دو بار در سال انجام دهد.

  • شنوایی سنجی

کاهش شنوایی اغلب بخشی طبیعی از افزایش سن است. اگر چه گاهی اوقات ممکن است ناشی از عفونت یا سایر شرایط پزشکی باشد. با افزایش سن بهتر است هر دو تا سه سال یکبار باید ادیوگرافی انجام دهید. ادیوگرام شنوایی شما را در سطوح مختلف زیر و بم و شدت بررسی می کند. اکثر کم شنوایی ها قابل درمان هستند، اگرچه گزینه های درمانی به علت و جدیت کم شنوایی شما بستگی دارد. حداقل 25٪ از افراد 65 تا 74 ساله دچار کم شنوایی هستند که بیشتر آنها قابل درمان است.

  • آزمایش تراکم استخوان

اغلب افراد در سنین بالا به پوکی استخوان دچار خواهند شد، ولی در زنان پوکی استخوان حتی ممکن است قبل از سن یائسگی آغاز شود. آزمایش تراکم استخوان به صورت منظم بعد از سن 65 سالگی به خصوص برای خانم ها توصیه می شود.

  • غربالگری هورمون تیروئید

گاهی اوقات تیروئید، غده ای در گردن شما که میزان متابولیسم بدن شما را تنظیم می کند، ممکن است به اندازه کافی هورمون تولید نکند. این ممکن است منجر به تنبلی، افزایش وزن یا درد شود. در مردان نیز ممکن است باعث مشکلاتی مانند اختلال نعوظ شود. یک آزمایش خون ساده می تواند سطح هورمون محرک تیروئید (TSH) شما را بررسی کند و مشخص کند که آیا تیروئید شما به درستی کار نمی کند یا خیر.

  • بررسی دیابت (قند خون)

دیابت اگر چه بیماری خطرناکی است اما قابل کنترل است. همه افراد باید از سن 45 سالگی برای این عارضه غربالگری شوند. این کار با آزمایش قند خون ناشتا انجام می شود. ضروری است حداقل هر 3 سال یک بار آزمایش قند خون ناشتا انجام شود تا بتوانید به موقع ابتلا به دیابت را تشخیص دهید و آن را کنترل کنید.

  • ماموگرافی

زنان بین 45 تا 54 سال باید معاینه بالینی پستان و ماموگرافی سالانه انجام دهند. زنان بالای 55 سال باید هر 2 سال یا هر سال در صورت تمایل معاینه شوند. اگر خطر ابتلا به سرطان سینه به دلیل سابقه خانوادگی بالا باشد، پزشک ممکن است غربالگری سالانه را پیشنهاد کند.

  • پاپ اسمیر (نمونه برداری از سلول های دهانه رحم)

بسیاری از زنان بالای 65 سال ممکن است نیاز به معاینه منظم لگن و پاپ اسمیر داشته باشند. پاپ اسمیر می تواند سرطان دهانه رحم یا واژن را تشخیص دهد. معاینه لگن به مشکلات سلامتی مانند بی اختیاری یا درد لگن کمک می کند. پاپ اسمیر در زنان هر 3 سال و تست HPV هر 5 سال و هر دو تا 65 سالگی توصیه می شود. اگر زنی بالای 65 سال سن داشته باشد و چندین تست منفی پشت سر هم داشته باشد و یا هیسترکتومی برای درمان بیماری های غیر سرطانی مانند فیبروم، ممکن است دیگر به پاپ اسمیر نیازی نباشد.

  • غربالگری سرطان پروستات

سرطان پروستات احتمالی را می توان با معاینه دیجیتالی رکتوم یا با اندازه گیری سطح آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) در خون تشخیص داد. باید در مورد مزایا و معایب غربالگری در سنین 55 تا 69 سال با پزشک خود مشورت کنید.

  • واکسیناسیون

افراد بالای 65 سال برای محافظت در برابر ذات الریه باید واکسن پنوموکوک بزنند. CDC واکسن زونا را برای افراد بالای 50 سال نیز توصیه می کند. همچنین تقریباً همه بزرگسالان باید سالانه واکسن آنفولانزا بزنند.

به طور کلی با افزایش سن باید بیشتر مراقب سلامتی خود باشید پس:

  • به طور منظم ورزش کنید و رژیم خود را کنترل کنید
  • عدم استعمال سیگار ، نوشیدن بیش از حد الکل یا مصرف مواد مخدر
  • استفاده از کلاه ایمنی در دوچرخه سواری و موتورسیکلت
  • جلوگیری از زمین خوردن و آسیب دیدگی
  • کمک گرفتن برای افسردگی و اضطراب