مراقبت و بازتوانی بيماران بعد از عمل جراحی دريچه قلب چگونه است؟

مراقبت و بازتوانی بيماران بعد از عمل جراحی دريچه قلب چگونه است؟ | بیمارستان سیدالشهداء یزد
مراقبت و بازتوانی بيماران بعد از عمل جراحی دريچه قلب چگونه است؟ | بیمارستان سیدالشهداء یزد
مراقبت و بازتوانی بيماران بعد از عمل جراحی دريچه قلب چگونه است؟ | بیمارستان سیدالشهداء یزد
مراقبت و بازتوانی بيماران بعد از عمل جراحی دريچه قلب
 آموزش درخصوص استحمام

مدت زمان استحمام كوتاه، دماي آب مناسب و شستشوي زخم ها با شامپو يا صابون بچه صورت گیرد و زخم ها پس از استحمام خشک شوند.

  • آموزش درخصوص تعويض پانسمان

پس از ترخيص در منزل نياز به پانسمان و آغشته كردن محل زخم به مواد اضافه مانند بتادين و انواع كرم ها نيست و در صورت مشاهده ترشح، تورم، قرمزي و التهاب در ناحيه زخم ها با پزشك معالج تماس گرفته شود.

  • خارج كردن نخ هاي بخيه

2 هفته پس از عمل جراحي بايد به پزشك جراح و يا بيمارستان مراجعه و نخ هاي بخيه خارج گردد.

  • ميزان فعاليت و استراحت پس از عمل جراحي

انجام فعاليت هاي سنگين مانند ورزش هاي رقابتي، كوه پيمايي، دوچرخه سواري، رانندگي، بلند كردن اجسام با وزن بيش از 5 كيلوگرم و در آغوش گرفتن كودكان به مدت 8 هفته ممنوع مي باشد و فعاليت هاي روزمره و شغلي نيز در صورتي كه سخت و پر استرس نباشد، حدود 8  هفته بعد از عمل شروع گردد.

  • آموزش درخصوص پياده روي

توصيه به پياده روي به مدت 1 تا 2 ساعت در طول روز بر روي سطح صاف در بيماران از جمع شدن مايع در اطراف قلب، كاهش يبوست، تقويت اعتماد به نفس و كاهش افسردگي پس از عمل بسيار مفيد است.

  • آموزش درخصوص فعاليت هاي جنسي

فعاليت هاي جنسي به طور معمول بعد از 8  هفته به شرط نداشتن درد جناغ سينه وبهبودي زخم ها مجاز است و مطلوب ترين وضعيت، حالتي است كه كشش و فشار روي دنده ها و عضله سينه اي وارد نشود.

  • مراجعه به متخصص داخلي قلب

يك ماه پس از عمل جراحي جهت كنترل و تنظيم داروها و وضعيت داخلي قلب  بايد به متخصص داخلي قلب مراجعه و طبق نظر وي، معاينات دوره اي صورت پذيرد.

  • آموزش درخصوص قرص وارفارين و تنظيمPT

بنا به نوع دريچه و وضعيت بيمار، پزشك معالج براساس ميزان PT دوز وارفارين را تنظيم نموده و هفته اول 2  بار در هفته، هفته دوم 1  بار در هفته و بعد در صورت مناسب بودن ميزان PT طبق نظر پزشك معالج به صورت  دوره اي PT و INR بيمار كنترل و به اطلاع پزشك مربوطه مي رسد و مهم ترين نكته درباره وارفارين، مصرف دارو در وقت معين است.   اگر مصرف داروي وارفارين فراموش شد، PT و INR به صورت اورژانسي كنترل و با پزشك داخلي قلب، تماس گرفته شود و بهتر است براي كنترل و تنظيم دقيق PT و INR و قرص وارفارين، دفترچه اي به اين منظور تهيه و اندازه هر دو در آن ثبت شود، زيرا اختلال در تنظيم PT و مصرف وارفارين، خطرات بسيار جدي مانند اختلال كار دريچه، سكته مغزي و … را مي تواند به همراه داشته باشد.

آموزش درخصوص علائم و هشدارهاي مصرف وارفارين :

در صورت بروز هرگونه كبودي و خون مردگي غير طبيعي و خون ريزي هاي داخلي و خارجي در بدن از قبيل خون ريزي از گوش، چشم، بيني، از لثه ها حين مسواك زدن، مشاهده خون در ادرار و مدفوع و غیره  PT  سريعاً كنترل شود و  به پزشك معالج اطلاع داده شود.

  • آموزش درخصوص پيشگيري از آندوكارديت و مراقبت هاي دندانپزشكي:

رعايت بهداشت دهان و دندان، مراجعه دوره اي  به دندانپزشك و قبل از انجام هرگونه اقدام دندانپزشكي (ترميمي يا جراحي) و يا ساير اعمال جراحي بايد داروي آنتي بيوتيك براي پيشگيري از عفونت دريافت شود، همچنين بايد با نظر پزشك، قرص وارفارين، موقتاً قطع و داروي مناسب جايگزين گردد و براي جلوگيري از عفونت،  بهتر است مراقب سرماخوردگي و بيماري هاي عفوني بود.

  • زمان مصرف وارفارين:

بسته به نوع بيماري و نظر پزشك معالج، مصرف وارفارين درمان موقت يا دائمي خواهد بود.

  • رژيم غذايي در بيماران با مصرف وارفارين:

بيماران قلبي بطور كلي بايد از رژيم غذايي كم نمك و كم چربي استفاده نمايند،در صورت داشتن ديابت، فشار خون و چربي خون، رژيم مربوط به بيماري مورد نظر را نيز بايد رعايت نمود. مصرف قرص وارفارين با ويتامين K تداخل دارد و منابع غذايي حاوي ويتامين K سبزيجات سبز تيره (كاهو، كلم بروكلي و اسفناج) كلم سبز و خيار است. نكته مهم اين است كه  اين مواد بايد به صورت ثابت و هفتگي و با اندازه گيري PT مصرف شود اما آنها را نبايد از رژيم غذايي حذف كرد، چون تأثير هر كدام  از اين مواد غذايي، بر روي دارو و PT در افراد مختلف متفاوت است و بهتر است مصرف چاي سبز، انبه، گزنه، زردچوبه، پياز،‌ زنجبيل،گريپ فروت و سير كاهش يابد و مصرف وارفارين با برخي داروها تداخل داشته و باعث تغيير ميزان PT مي شود و براي مصرف ساير داروها با متخصص داخلي قلب مشورت شود و از مصرف سيگار و مشروبات الكلي خودداري شود.

  • مصرف وارفارين در بارداري:

مصرف وارفارين در بارداري ممنوع است، قبل از بارداري حتماً با پزشك متخصص قلب و متخصص زنان مشورت شود.