سيستوسل ، ركتوسل چیست و راه های درمان آن چگونه است؟

سيستوسل ، ركتوسل چیست و راه های درمان آن چگونه است؟ | بیمارستان سیدالشهداء یزد

سيستوسل ــ ركتوسل

جابجايي مثانه به سمت پايين را سيستوسل و پيش آمدگي ركتوم به طرف ديواره­ي پيشتي واژن را ركتوسل گويند. در افتادگي رحم يك ارگان داخل لگني مثل رحم و يا مثانه از جاي طبيعي خود در لگن نزول كرده و به ديواره واژن فشار مي آورد. افتادگي رحم زماني رخ مي دهد كه عضلات نگاهدارنده ارگانهاي لگني بر اثر عوامل مختلفي نظير سن، حاملگي و يا جراحي تضعيف شوند. باافزايش سن، بیشتر خانمها درجهاتي از افتادگي رحم را تجربه مي كنند كه مي تواند برايشان ناراحت كننده و يا حتي درد ناک باشد. اما دراغلب موارد اين موضوع ، مشكل طبي عمده اي محسوب نمي شود و در بیشتر موارد به سمت بدتر شدن نمي رود . حتي در بعضي موارد افتادگي رحم خانم ها با گذشت زمان بهتر مي شود . در اغلب موارد علت بيماري ، فشار ناشي از حاملگي و زايمان است .علل ديگربيماري شامل: سن با ، چاقي ، سرفه مزمن ، يبوست هاي مكرر و تومورهاي لگني هستند.

علائمي كه در صورت بروز آنها بايد به پزشك مراجعه كرد:

– احساس فشار در لگن

– احساس پري در زير دل

– احساس كشش در رانها يا ناحيه تحتاني كمر

– بي اختياري و يا تكرر ادرار

– درد حين رابطه جنسي

– مشكلات روده اي نظير يبوست

تشخيص:

تشخيص سيستوسل و ركتوسل توسط پزشك و براساس گرفتن شرح حال و معاينه لگن صورت مي گيرد.

درمان:

در موارد درجات خفيف بيماري،كه بيمار فقط داراي افتادگي بدون علائم است، از بيمار خواسته مي شود كه فيبر بيشتري در رژيم غذائي روزانه (حدود 20 گرم) براي پيشگيري از يبوست مصرف كند و اگر دچار سرفه مزمن است آن را درمان كند .

به بيمار توصیه مي شود از بلند كردن اشيا سنگين و سيگار كشيدن خودداري كند. از كافيين (موجود درقهوه و چاي و نوشابه هاي گازدار) پرهيز شود و اگر داراي اضافه وزن است ، سعي در كاهش وزن خود داشته باشد.

مراقبت هاي پس از عمل و حين ترخيص سيستوسل ركتوسل:

  • پس از عمل مدت زمان بستري در بخش با توجه به وضعيت بيمار و نظر پزشك مي باشد.
  • بهتر است پس از عمل، با نظر پزشك معالج ) اولين بار به همراه پرستار ( از تخت پايين آمده و راه برويد.
  • بهتر است هر 2 ساعت يكبار نفس عمیق بكشيد و سرفه كنيد .اين حركت تا حدود زيادي از عفونت ريه ها جلوگيري میکند.
  • شستشوي پرينه بطور مرتب و خنك نگه داشتن آن جهت مراقبت از زخم الزامي است.
  • پس از ترخيص كليه داروها ي تجويز شده جهت منزل ، از قبيل: آنتي بيوتيك ، ،مسكن و غيره را طبق دستور پزشك و بطور صحیح )ميزان ،فواصل زماني، تعداد كافي ( مصرف نماييد.
  • يبوست مهمترين عامل بازشدن بخيه ها و مشكلات بعد از عمل مي باشد و بايد به شدت از آن اجتناب شود.
  • به مدت 4 تا 6 هفته بعد از عمل بايد از فعاليت سنگين اجتناب نموده و از روابط جنسي خودداري نمائيد.
  • بعد از عمل مي توانيد بصورت روزانه استحمام نمائيد (البته با تائيد پزشك). ولي در هر صورت رعايت بهداشت فردي الزامي مي باشد.
  • از خوردن غذاهاي نفاخ همچون حبوبات ، شير ،ميوه هاي خام ،آبميوه هاي صناعي و… خودداري كنيد و سعي كنيد غذاهاي سبك درحجم كم وغني از پروتئين مصرف كنيد. مصرف آب به ميزان فراوان بسيار مفيد است.
  • بعد از عمل با در دست داشتن خلاصه پرونده طبق نظر پزشك معالج جهت معاينه مراجعه نماييد .
  • بعد از عمل در صورت مشاهده هر كدام از علائم زير حتما به پزشك خود و در صورت عدم دسترسي به اورژانس زنان مراجعه نمائيد: تب، دردشديد شكم، تهوع و استفراغ طول كشنده، خونريزي واژينال، ترشحات بد بو از واژن و….