کنترل فشار خون
فشار خون یکی از علائم اصلی حیات است، هنگامی که سرخرگهای بزرگ، قابلیت ارتجاع و استحکام طبیعی خود را از دست بدهند و عروق کوچک نیز باریک تر شوند، فشار خون بالا میرود. فشار خون بالا گاهی کشنده بیسر و صدا نامیده میشود، زیرا تا مراحل انتهایی اغلب هیچ علامتی ندارد. فشارخون به طور طبیعی در اثر استرس و فعالیت بدنی بالا میرود، اما فردی که دچار بیماری فشارخون بالا است، به هنگام استراحت نیز فشار خونش بالاتر از حد طبیعی است.
علل ایجاد فشارخون بالا :
- سن
با افزایش سن، احتمال ابتلا به فشارخون بالا نیز بیشتر می شود.
- نژاد
این بیماری در سیاه پوست ها شایع تر است و معمولا در سن پایین تری هم بروز می کند.
- سابقه خانوادگی
آنهایی که یک یا چند نفر از اعضای خانواده شان به این بیماری دچار باشند، احتمال ابتلای خودشان هم به بیماری فشارخون بیشتر خواهد بود.
- اضافه وزن
هرچه وزنتان بیشتر باشد، به این بیماری نزدیکترید.
- کم تحرکی
هرچه کم تحرک تر باشید، تعداد ضربانهای قلبتان کمتر خواهد بود و در نتیجه انقباضات قلبی تان شدیدتر می شود و این، نیروی وارد بر رگهایتان را افزایش می دهد و فشارخونتان را بالا می برد.
- استعمال دخانیات و الکل
مواد شیمیایی داخل تنباکو به دیواره شریانها آسیب می زند و آنها را تنگ می کند و هرچه قطر رگ کمتر شود، فشارخون بیشتر می شود. الکل نیز میتواند به قلب آسیب برساند و باعث افزایش فشارخون شود.
- مصرف بیشتر از اندازه سدیم
وقتی از سدیم حرف میزنیم، در واقع از نمک طعام صحبت میکنیم که باعث میشود کلیه ها آب کمتری دفع کنند و به این ترتیب مایع زیادی در بدن جمع شده و باعث افزایش حجم خون و در نتیجه، افزایش فشارخون خواهد شد.
- مصرف کمتر از اندازه پتاسیم
در بدن ما تعادلی بین سدیم و پتاسیم برقرار است که اگر یکی بالا برود، دیگری پایین می آید. یعنی اگر میزان پتاسیم بدن شما پایین بیاید، میزان سدیم خونتان دچار افزایش می شود و این، یعنی شما در معرض ابتلا به بیماری فشار خون هستید.
- استرس
استرس باعث افزایش موقت اما شدید فشارخون می شود.
- عوامل دیگر
کلسترول بالا، بیماری دیابت، بعضی بیماری های کلیوی، حاملگی و وقفه تنفسی حین خواب از عواملی هستند که می توانند احتمال بروز فشارخون را افزایش دهند.
علائم فشار خون بالا:
نشانههای فشار خون در تمام بیماران آشکار نیست، اما ممکن است علائم زیر وجود داشته باشد:
بی حسی؛ سرگیجه؛ درد پشت گردن؛ مشکل تنفسی؛ تاری دید؛ درد قفسه سینه؛ علائمی مانند سرگیجه، تاری دید یا تنگی نفس معمولا زمانی است که فشار خون بیش از حد بالا باشد.
راه های پیشگیری از فشارخون بالا:
- کنترل وزن، کم کردن حتی یک کیلوگرم از وزن برای کنترل فشار خون مفید است.
- انجام ورزش مرتب، ۳۰ دقیقه ورزش در هر روز بهترین راه مبارزه با فشار خون بالا است. ورزشهایی مثل پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری برای پایین آوردن فشار خون مفید هستند.
- عدم مصرف سیگار و مشروبات الکلی
- اندازه گیری فشار خون حداقل هر شش ماه یک بار
- زنان باردار باید مرتب برای معاینه پیش از زایمان مراجعه کنند.
- کنترل استرس
- استراحت به میزان کافی
رژیم غذایی:
- کم کردن مصرف نمک و غذاهای پرچرب
- داشتن رژیم غذایی حاوی میوه و سبزیجات ، لبنیات کمچرب و غذاهای حاوی پتاسیم نظیر دانههای سبوسدار و خشکبار
- پرهیز از مصرف سوسیس، کالباس، کنسرو گوشت، برگرها و سایر فرآوردههای گوشتی به علت دارا بودن مقادیر بالای سدیم و همچنین پرهیز از سبزیهای کنسروشده در آب نمک، زیتون شور، چیپس و سایر تنقلات شور.
- پرهیز از مصرف بی رویه مواد حاوی کافئین از قبیل قهوه، چای، نوشابههای کولا و شکلات
- اجتناب از مصرف غذاهای سرخ کرده یا غذاهایی که در درجه ی حرارتهای بسیار بالا و یا با مدت زمان طولانی تهیه می شوند و عدم استفادهی چند باره از روغنهای آشپزی .
- استفاده از گوشت سفید به جای گوشتهای قرمز.
عوارض اصلی فشار خون بالا:
- سکته مغزی
- حمله قلبی
- نارسایی قلبی
- تورم ریه
- نارسایی کلیه
- آسیب چشمی و مشکل بینایی