كوله سيستيت و كوله سيستكتومی
كوله سيستيت التهاب حاد يا مزمن كيـسه صفرا است كه بيـشتر بـه علـت سـنگ هاي صفراوي ايجاد مي شود. التهاب كيسه صفرا اغلب با درد ناحيـه راسـت و بـالاي شـكم همراه بوده و به پشت و شانه راست كشيده مي شود. كوله سيستكتومي به عمل برداشتن كيـسه صفرا كه ممكن است از طريق جراحي شكم (كولــه سيــستكتومي بــاز) و يــا بــه روش لاپاروسكوپي انجام شود اطلاق مي شود.
آموزش پس از عمل جراحي:
- 72 ساعت پـس از عمـل بـا اجـازه پزشـك مي توانيد حمام كنيد.
- پس از استحمام نيازي بـه پانـسمان نبـوده و روي زخم مي تواند باز باشد.
- در صورت سخت شدن اطراف محل عمل، بروز تب، لرز، درد شديد و پايدار، افزايش ضـربان قلب، تنگـي نفـس، تهـوع، اسـتفراغ، رنـگ پريدگي، زردي، خارش، فقدان حركـات روده اي، نفخ و اتساع شكم، مدفوع سفالي رنـگ، ادرار تيره، تعريق فراوان، تـورم و سـريعا بـه پزشك مراجعه كنيد.
- در صورت سرفه هاي شـديد بـا دسـت روي محل عمل را نگه داريد.
فعالیت پس از عمل:
- جراحی به روش باز
برای بلند کردن اجسام سنگین و انجام کارهای سخت و ورزشهای سنگین برای 4 تا 6 هفته یا بیشتر خودداری کرده و با پزشک خود مشورت کنید. توصیه می شود پس از دوره های خستگی، استراحت کنید و برحسب میزان تحمل خود به تدریج فعالیتهای خود را افزایش دهید.
- روش لاپاراسکوپی:
- توصیه به تحرک جهت کاهش نفخ شکم
- انجام فعالیت های موجود پس از 2 روز ممکن خواهد بود.
- براي بلند كردن اجسام سـنگين و انجام كارهاي سـخت و ورزشـهاي سنگين براي حـداقل يـك هفتـه خودداري كرده و با پزشـك خـود مشورت کنید.
آموزش نگهداري از درن :
- در صورت وجـود درن، لولـه هـا بايـد محكم با چسب در محل بسته شود.
- لولــه هــا و كيــسه را در هنگــام دراز كشيدن در سطح شكم نگه داشته تا از تخليه بيش از حد جلوگيري شود.
- لوله و كيسه تخليه اي را جدا نكنيد.
- از پيچ خوردن لوله ها جلوگيري نماييد.
- در هنگام تخليه كيسه دستها را شسته و رابط را با الكل تميز كنيد. كيسه را در داخل ظرف خالي كنيـد، آن را دوبـاره متصل كرده ، رابط را تميز كنيد و ميزان ترشحات را اندازه گيري كرده و مقـدار آن را ثبت كنيد.
- محل كاتتر گذاري بايد روزانـه از نظـر تراوش و يا نشت، قرمزي، درد و تـورم بررسي شود. محـل را بـا آب و صـابون شسته و پانسمان را تعويض كنيد.
- لوله را یک ساعت قبل و بعد از غذا كلامپ كنيد.
رژيم غذايي :
بيمار بايد حداقل تا 6 هفته از رژيم غذايي كم چرب استفاده كرده و سپس به تدريج چربي را به غذاي خود اضافه نمايد. بهتر است از وعده هاي مختـصر و مكـرر استفاده شود.
پیگیری:
در صورت داشتن نمونه پاتولوژي يا آسيب شناسي ده روز پس از عمل به آزمايشگاه بيمارستان مراجعه كنيد. در زمانهاي تعيين شده به پزشك مربوطه مراجعه نماييد.