مه مغزی می‌تواند تا ۸ ماه بعد از بهبود کووید ۱۹ ادامه‌دار باشد

عارضه مه مغزی کرونا چیست؟

بسیاری از افرادی که دچار بیماری کرونا شده و بهبود یافته‌اند، ممکن است تا مدتی درگیر برخی عوارض بلند مدت این بیماری باشند که مهم‌ترین آنها عارضه مه مغزی، فراموشی یا اختلال شناختی است.
عارضه مه مغزی کرونا چیست؟ | بیمارستان سیدالشهداء یزد

عوارضی مانند نداشتن تمرکز، سرگیجه، آشفتگی و فراموشی می‌تواند تا ۸ ماه بعد از ابتلا به کووید ۱۹ ادامه داشته باشد. نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد، بیماران کووید-۱۹ که درمان شده‌اند، به‌طور متوسط بیش از ۷ ماه پس از تشخیص بیماری به میزان زیادی دچار مه مغزی بوده‌اند.

به گزارش فرارو، مطالعه ۷۴۰ نفر (با میانگین سنی ۴۹ سال) بدون سابقه قبلی مشکلات حافظه شامل افرادی بود که به صورت سرپایی درمان شدند یا در بیمارستان بستری شده و یا در بخش‌های اورژانس درمان شده‌اند. محققان می‌گویند اگرچه از پیش می‌دانیم افراد مسن‌تر پس از یک بیماری جدی مستعد ابتلا به اختلالات شناختی هستند، این مطالعه نشان می‌دهد چنین پیامد‌هایی برای افراد جوان‌تر نیز می‌تواند وجود داشته باشد.

بکر، عصب‌روان‌شناس بالینی می‌گوید: «بسیاری از مردم بر این باورند که از کووید جان سالم به در خواهند برد و پس از آن حال‌شان کاملاً خوب خواهد شد. فکر می‌کنم برای بیش‌تر افراد این موضوع صادق است؛ اما مطالعه ما نشان می‌دهد عوارض بلندمدت شناختی ناشی از کووید وجود دارد که ممکن است روی افراد در گروه‌های سنی مختلف و با شدت بیماری متفاوت تأثیر بگذارد.»

هلن لاورتسکی، استاد دپارتمان روان پزشکی UCLA و روان‌پزشک سالمندان می‌گوید که مشکلات مشابهی را در بیماران خود مشاهده می‌کند. او می‌گوید: «این شرایط برای جوانان به‌ویژه کسانی که تا زمان ابتلا به کووید در بهترین وضعیت سلامتی خود بودند، ویران کننده است. برخی بلافاصله بعد از کووید بهبود می‌یابند؛ اما پس از آن فراموشی، مه مغزی یا اختلال شناختی یکی از سه موارد شایع است که در فرد بروز می‌کند. از دیگر علائم می‌توان به خستگی و اضطراب اشاره کرد.» او گفت این مطالعه سؤال دیگر تحقیقات را در مورد اینکه این علائم چقدر به طول می‌انجامد، تکرار می‌کند. آیا این علائم تا آخر عمر باقی می‌ماند؟ آنچه مشخص است تقریباً دو سال با آن‌ها درگیر بوده‌ایم.

لاورتسکی می‌گوید: «معمولاً افراد در این سنین چنین اختلالی ندارند. شاید درصد آن تک‌رقمی باشد. این عوارض بی‌شباهت به سایر بیماری‌های ویروسی مانند اچ آی وی یا بیماری لایم نیست. آنچه حیرت‌آور است، مقیاس میزان درگیری افراد با چنین عوارضی در این بیماری به نسبت دیگر بیماری‌هاست که در حال حاضر بسیاری از افراد به آن مبتلا هستند.» او می‌گوید از آنجایی که افراد زیادی به کووید-۱۹ مبتلا شده‌اند، این اثرات در صد‌ها هزار نفر بروز می‌کند که هزینه زیادی برای سیستم مراقبت‌های بهداشتی و کاهش بهره‌وری کار به همراه خواهد داشت. ظرف یک سال آینده همه ما متوجه خواهیم شد که این مشکل چقدر بزرگ است.

دکتر تریسیوا نورسدال، دانشیار روان‌پزشکی و علوم رفتاری در مرکز جان هاپکینز نیز می‌گوید که پس از بیماری کووید اثرات مشابهی را شاهد بوده است. به گفته او این مطالعه نشان می‌دهد که اثرات ماندگار در تمام سطوح بیماری ناشی از COVID -۱۹ مشاهده می‌شود و اضافه می‌کند که این یافته‌ها نسبت به آنچه برای بهبود یافتگان جوان کووید-۱۹ با افزایش سن ممکن است روی بدهد، نگران کننده است.